Omgeving

Los Alamos is een klein dorpje in een nog authentiek gedeelte van Spanje. Het is zeer rustig gelegen in de bergen in de zuidelijkste provincie van Spanje, Almeria. De omgeving leent zich erg goed voor het maken van mooie wandelingen door de natuur; de heuvels van Sierra de las Estancias met zijn dennenbossen en velden met amandelbomen.

Los Alamos valt onder de gemeente Oria, een oud stadje dat nog de resten heeft van een Alcazaba, een Moors fort. Ook oude waterputten uit die tijd, Aljibes, zijn nog op een aantal plaatsen te zien.

Op een kwartier rijden ligt het natuurpark van Maria Los Velez, waar allerlei wandelroutes zijn uitgezet. Dit park is zo groot dat je er ook gemakkelijk een paar uur met de auto doorheen kunt rijden, wel over onverharde wegen. Met een beetje geluk kom je moeflons tegen en ook gieren en de slangenarend zijn veel gezien in dit gebied.

Velez Rubio is de dichtstbijzijnde grotere plaats met een mooie kerk en een gezellige markt op zaterdag. Op een half uurtje rijden van Los Alamos liggen de beroemde marmergroeven van Macael, de grootste vindplaats van marmer in Spanje.

Los Alamos ligt als middelpunt op anderhalf uur rijden vanaf de steden Murcia, Almeria en Granada. De prachtige stad Granada met het wereld beroemde Alhambra is zeer aan te bevelen. Dan kom je langs de Sierra Nevada met zijn eeuwige sneeuw op sommige toppen.